Sunt o fire optimistă, muncitoare și perseverentă, dar sunt om și salvarea mea vine de cele mai multe ori dintr-un somn lung și neîntrerupt, sau din ieșirile alături de ei, dragii mei dragi. Dar în aceste ieșiri vreau să fiu LENEȘĂ.🤣 Vreau să fiu răsfățată, servită și lăsată să lenevesc până mă dor oasele de la atâta leneveală. 😅 Glumesc!
Anul acesta ieșirile au început mai repede ca de obicei, profitând de liniștea dinaintea zarvei de sfârșit de an școlar. Vă readuc aminte că am mai publicat un articol pe această temă, iar aici aveți calea către el. 😊
Am ales să vizităm trei obiective turistice create de mâna omului în natură, dar care nu perturbă natura într-un mod violent, cred eu.
Înainte să vă expun obiectivele și ce anume ne-a plăcut sau nu la ele, vă las linkul către cazarea pe care am ales-o noi. Tot în mijlocul naturii. Un colț perfect de relaxare, cu gazde extrem de primitoare și prețuri accesibile.
Da, dacă ați deschis linkul cazării ați văzut deja zona în care am ales să ne petrecem începutul ieșirilor din anul 2024 - poalele munților Făgăraș. O superbă zonă de munte, chiar dacă noi tot la munte locuim. Cu o vreme puțin nehotărâtă, dar în care ne-am bucurat de toate obiectivele fără umbrele și cu ochii la zăpada de pe creste, am pornit să vedem alte locuri ale frumoasei noastre țări.
|
Biserica Fortificată Biertan |
Prima oprire a fost la Brambura Park sau casa întoarsă. Am ajuns chiar la ora deschiderii și în tot parcul eram noi și alte două familii. Am vizitat casa întoarsă, care ne-a dat senzații tari și micro-grădina-zoologică. Parcul are multe locuri de joacă, fiecare cu plata separată, dar la orele dimineții nu era nimic deschis.
|
Camera copiilor din casa întoarsă 😅
|
Cea de-a doua oprire a fost la
Povestea Calendarului. Căsuțe tematice pentru fiecare lună a anului, viu colorate, care te poartă prin toate lunile anului și prin toate anotimpurile deodată, într-un singur loc.
În anumite perioade din an, în anumite căsuțe se organizează ora de poveste și ateliere creative. În altă căsuță aveți la dispoziție jocuri de masă, în alta un insectar și inima pădurii.
Din nou, noi am prins perioada cea mai liniștită, unde ne-am intersectat doar cu câteva familii, dar la plecarea noastră, aștepta să intre un grup mare de elevi.
Chiar m-am bucurat că am prins o perioadă fără prea mulți vizitatori, pentru că am reușit să savurăm în tihnă fiecare pas și unde copiii aveau nevoie de explicații le puteam oferi noi sau la intrarea în căsuțe, sunt afișate coduri QR cu povestea fiecărei căsuțe.
Oprirea cu numărul trei a fost la
cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Aici, alături de copii poți descoperi cum a fost viața în vremea bunicilor și a străbunicilor, inspiri aer curat și ai parte să vezi și câteva creaturi cu care nu te întâlnești în fiecare zi (rădașca) sau pur și simplu să stai să asculți cântecul păsărelelor și vuietul vântului printre copaci, cu adevărat un colț de relaxare în natură. Să nu uităm că la cât am avut de mers pe jos, am făcut și sportul necesar pentru ziua respectivă, chiar mai mult. Iar faptul că ai posibilitatea să intri cu căruciorul sau cu trotineta pentru ca ai tăi copii să nu simtă atât de drastic efortul, este încă un punct în plus pentru această locație.
Anul acesta, am reușit să avem și mai multe ieșiri spontane atunci când timpul ține cu noi. Suntem cinci, noi cei mari avem serviciul care ne răpește mult timp, iar cei mici au activitățile și rutina lor, ca să nu mai punem la socoteală neprevăzutul răcelilor și programul terapiilor lui Ionuț.
Această parte poate fi și un ghid pentru voi dragi cititori, un ghid în cazul în care doriți să ieșiți din rutină și să vedeți alte locuri frumoase ale țării.
Așadar, vă lăsăm aici mici impresii din ieșirea noastră la:
1.
Spa - Fontana Borsec, județul Harghita. Numele spune tot și nu am să vă spun decât că am ales acest loc pentru că apa este foarte potrivită pentru cei mici. Mereu m-am ferit de piscinele și locurile de îmbăiat, unde apa nu avea nici măcar 30°. Aici am găsit locul perfect și nici nu este departe de casă.
2. Pentru o seară liniștită de vară, la o plimbare în răcoare după o zi toridă de vară, am ales
Lavanda „Nela”.
3. Sunt adepta conectării cu natura ori de câte ori simt nevoia și până în prezent nu am primit reclamații din partea familiei 😅 așa că am evadat și la țară, acolo unde, mi-am petrecut mare parte din copilăria mea. Am fost la casa bunicii mele din partea tatălui, un loc încă vizitat și întreținut de familie, dar care s-a schimbat atât de mult. Un puternic sentiment de dor m-a cuprins, pășind prin livada în care îmi petreceam vacanțele de vară.
Apoi, o mică excursie la casa părintească a lui Mihai, unde încă ne mai așteaptă mama-soacră și unde copiii se simt mai liberi, pentru că este un sat retras, cu puțină populație (din păcate) și în concluzie plimbatul și jocul pe ulițele satului este liniștit și se poate face în siguranță. Aici, am avut ocazia să prindem Perseidele din acest an și a fost o experiență frumoasă, departe de zarva orașului.
Nu puteam încheia acest articol fără noua și totuși vechea experiență avută pe litoralul românesc. Este al doilea an în care ne petrecem aici concediul, dar a fost un concediu pe placul sufletului nostru.
Pentru că minunile noastre sunt încă mici și au nevoie de atâtea lucrușoare, am decis ca și în acest an să ne cazăm cât mai aproape de plajă și de mare și am ales un minunat apartament, alaturi de prieteni vechi dar prețioși.
Când vine vorba de concediu, te gândești să mergi undeva unde să nu ai treabă cu gătitul, curățenia etc., dar noi ne-am dorit să încercăm altă variantă, mai ales din cauza problemelor de alimentație ale lui Ionuț. Așadar am ales un
apartament spațios, dotat cu toate cele necesare ca să te simți exact ca acasă și cu toate acestea a fost un concediu minunat.
După aerosoli, bronz și bălăceală multă, am pornit-o agale prin frumoasa noastră țară. Primul popas a fost la Curtea de Argeș, unde ne-am cazat la
Hotel Subcarpați, o locație mică, primitoare, cu mâncare diversă, gazde alese, dar și aproape de punctele turistice ale orașului. Am lăsat bagajele și am luat-o la pas, bucurându-ne de vremea minunată și mulțumind lui Dumnezeu pentru ajutorul și ocrotirea oferite în ultimii ani.
Pentru că orice lecție se învață mai bine atunci când ai și partea practică alături, din totdeauna am mizat pe faptul că, excursiile trebuie îmbinate atât cu parte teoretică serioasă despre cine am fost și cine suntem ca popor și țară, cu bune și cu rele, dar toate într-un dozaj adecvat vârstei și deschiderii fiecărui participant. Așadar, inevitabil excursia noastră a cuprins atât momente de lecții de istorie, geografie, religie, etc., dar am avut parte și distracție și mofturi făcute copiilor în plus față de ce sunt obișnuiți acasă.
A doua zi am pornit spre Transfăgărășan și după ce am admirat peisajul deosebit, dar și urșii văzuți până atunci doar la gradina Zoologică, ne-am îndreptat încet spre Sighișoara pentru un mic popas la mănăstire și la cetate.
*
Ca o mică paranteză, dacă ajungeți pe Transfăgărășan și veți observa un indicator spre Mănăstirea Sfântul Pantelimon, vă sfătuim să nu ignorați indicatorul. Nu este departe de drumul principal și chiar dacă nu este asfaltat, drumul este destul de accesibil și acolo sus la mănăstire te simți ca în Rai. O a doua sugestie este destul de controversată: urșii de pe Transfăgărășan. Nu îi hrăniți și mai ales nu deschideți geamul și nu vă coborâți din mașină să-i pozați. Sunt „adorabili” și prin parbriz, dar în același timp animalul rămâne animal și instinctul îi îndemnă să se apere, mai mult decât o facem noi. Am surprins momente inedite dintre ursoaică și pui; exact ca o mamă care nu se gândește decât ca al ei copil să fie în siguranță și poate face ravagii în jur pentru a-i proteja.
*
În încheiere nu vreau să par că mă transform în personajul negativ al omenirii, dar după atâta bucurie și energie cât am strâns prin locurile unde am umblat, am avut și ghinionul să îmi fie parțial răpită buna dispoziție. Poza sper să spună suficiente și fiecăruia dintre noi să ne ofere un moment de maximă cugetare înainte de a face gesturi cu care vom plăti scump.
*De vorbă cu cititorii
Voi ce experiențe minunate ați trăit în vara ce a trecut? Dar mai puțin minunate?
Din excursiile voastre prin România, aveți recomandări potrivite pentru familii?
Aștept cu drag răspunsurile și sugestiile voastre în comentarii.
Îmbrățișări!
Comentarii
Trimiteți un comentariu