PRIMA PARTE - Mică introducere despre lectură și fișa de lectură
Atunci când citim cărți, este bine să reușim să notăm undeva câteva idei esențiale despre povestea/cartea citită. Acest lucru ne va ușura căutarea atunci când dorim să ne reamintim dacă am citit cartea și ce subiect dezbate, dar ne va ajuta și la recomandări.
Indiferent de vârstă, acest pas este foarte important pentru că, în cazul cărților pentru adolescenți și adulți, volumul de informație este unul mult mai mare decât la cărțile pentru copii și ne ajută să ținem minte firul poveștii, mai ales dacă suntem mari devoratori de cărți. Ideal ar fi să notăm, titlul, autorul și editura, rezumatul și în funcție de preferințe, citatul/citatele preferate, cuvinte noi etc.
Pentru unii dintre noi această activitate, ni se poate părea cunoscută. Suportul pe care se pot nota informațiile enumerate mai sus se numește „Fișă de lectură”. Voi folosiți această metodă?
În ultimii ani m-am axat mai mult pe promovarea lecturii în rândul copiilor și adolescenților. Chiar dacă ni se pot părea prea ușoare, cărțile pentru copii și adolescenți, pot ascunde în paginile lor învățături atât de profunde și de relevante chiar și pentru noi adulții.
Anul trecut, am început un mic proiect de promovare a lecturii și de conștientizare a beneficiilor acesteia asupra dezvoltării copiilor.
ȘTIAȚI CĂ…
1. Poveștile spuse înainte de culcare, precum și în orice alt moment al zilei, contribuie la dezvoltarea creierului copilului, îi dezvoltă acestuia imaginația, îl învață să își exprime emoțiile și fortifică totodată legătura dintre părinte și copil?🧠🗣️
2. Specialiștii recomandă părinților să citească sau să spună copiilor povești încă de la naștere, chiar dacă bebelușul pare să nu înțeleagă nimic din ce aude?🧑🏫🤱
3. Lectura ajută copilul să se obișnuiască cu sunetele, cuvintele și limbajul, fapt ce îi dezvoltă pe termen lung capacitatea de a citi și de a învăța?🤓
4. Prin lectură copilul învață diferența dintre bine și rău, dar și pe cea dintre real și imaginar?🎭
5. Prin lectură, capacitatea de vorbire, de înțelegere, dar și de ascultare a copilului este sporită?🗣️
6. Prin lectură este cultivată plăcerea de a citi chiar și la vârsta adultă?📚
7. Lectura îl ajută pe copil să se relaxeze și să adoarmă mai ușor?😴
Sursa foto: @Viațacutreiminuni |
PARTEA A DOUA - Lectura acasă și în societate
Anul acesta îmi doresc să continui acest proiect și tema ediției 2023 este „Lectura acasă și în societate”.
Dacă anul trecut mi-am dorit să aflu mai multe despre efectele lecturii asupra voastră și mai ales a copiilor, despre rutina lecturii și despre eficacitatea folosirii fișelor de lectură, anul acesta îmi doresc să intru în profunzimea rutinei de lectură. Aveți o rutină acasă și/sau în societate? Sau vă este greu să vă expuneți în afara casei citind? Cât de importantă credeți că este rutina și cum vedeți voi o societate în care s-ar citii indiferent de loc, față de una căreia îi este rușine să citească în văzul tuturor?
Ziua Națională a Lecturii (2023), va fi sărbătorită Miercuri, 15 Februarie. Pentru că tema ediției este „Lectura acasă și în societate”, familia noastră, îmbunătățește colțul de lectură din casă și vom aniversa prin lecturarea unor cărți minunate atât acasă cât și în societate.
PARTEA A TREIA - CLUB DE LECTURĂ: PRO sau CONTRA?
Dar ce este un Club de lectură?
Clubul de lectură este un spatiu cu multiple dotări. Aici, copii de vârste diferite și chiar adolescenți și adulți, pot găsi cărți, reviste și alte activități bazate pe lecturarea cărților și de ce nu, Clubul de lectură poate deveni un loc de socializare pentru cei care îndrăgesc cărțile și lectura.
Clubul de lectură asigură un mediu prielnic lecturii, este o mică bibliotecă dar chiar mai mult. Atmosfera este mult mai relaxată decât într-o bibliotecă și este bazată pe socializare.
La clubul de lectură au loc activități asistate pentru promovarea lecturii. Majoritatea cluburilor de lectură au un sistem tip împrumut la domiciliu și activitățile de lectură se încheie cu activități practice și de creație pe baza cărții citite la începutul întâlnirii.
Provocare: ați participat sau aveți în plan să participați la un club de lectură?
La această întrebare aș dori să văd ce credeți despre aceste reuniuni de lectură și dacă sunt de folos, atât din perspectiva adultului, cât și din cea a copiilor!
Acestea fiind spuse, vă poftim să vă alăturați acestui eveniment și să contribuim împreună la o dezvoltare armonioasă a copilașilor pe care îi avem în grijă fie acasă, fie în societate (la grădiniță, la școală etc.) și să ne spuneți cum veți sărbători. Ne-am bucura tare mult dacă evenimentele și activitățile ar fi comune ( ex. Activitățile noastre să se intersecteze cu ale voastre, sau invers) și albumul zilei să fie cât mai colorat.😊
Mesagerii Lecturii suntem fiecare dintre noi!
Comentarii
Trimiteți un comentariu