Un trecut cu miros de hârtie, dar un viitor la îndemâna oricui

   


Eu și cartea

Bibliotecar fiind, am ajuns să cunosc din interior, faimoasa dispută din lumea cărților: cartea tipărită sau audiobook/e-book. Care este cea mai bună variantă? 

 Răspuns: Toate!

Ca bibliotecar nu pot face o astfel de alegere și îmi îndrum elevii să nu o facă nici ei. 

De ce? 

Pentru că toate cele trei variante sunt bune, sunt cărți. Tehnica redării lor este alta. Există și diferențe de accesibilitate și totuși, personal o prefer pe cea tipărită.

Crescând cu cărțile tipărite, atât acasă cât și la școală, în bibliotecile în care mi-am petrecut anii de liceu și studenție, liniștea și mirosul dintr-o bibliotecă cu cărți fizice este de neînlocuit.

În acest an am descoperit și variantele electronice ale unei cărți și știți că vă spuneam că urmează să pregătesc un articol mai complex despre acestea. Nu este acesta articolul, dar tot este un articol care să evidențieze mai bine diferența dintre cartea tipărită și variantele audiobook sau e-book.

Trăim într-o lume care evoluează de la an la an. Există diferențe între cartea fizică și cea electronică, dar aceste diferențe nu pot împiedica ca cele două să existe deopotrivă într-o bibliotecă, iar noi oamenii nu trebuie să fim împărțiți în două tabere. Relevante pentru dezvoltarea noastră sunt ambele și trebuie prețuite.

Dar, după cum spuneam, eu prefer cartea tipărită și am să spun de ce:

·       Este perfectă (pentru mine). Am crescut cu ele și au făcut ca toată formarea mea să se învârtă în jurul lor. Mai mult, mi-am găsit un soț la fel de iubitor de cărți. Copiilor le citim noi, deocamdată. Dar un lucru știu sigur, vorba că un comportament se învață văzând la cei ai casei, este adevărată. 

·       Cărțile în format electronic mă obosesc. De obicei citesc seara înainte de culcare, când copiii și-au primit și ei porția de poveste, o carte în format electronic ar readuce starea de dinainte de povestea copiilor. O stare de oboseală acumulată după toate activitățile și obstacolele pe care le-am avut în acea zi. Prefer să citesc o carte în format electronic, când sunt undeva în tranzit și nu am la îndemână o carte tipărită și doar pentru o informare rapidă. O consider un fel de rezumat al cărții tipărite.

·       Cartea audio am descoperit-o de când am devenit mamă pentru a treia oară, mai exact de aproape doi ani. În vâltoarea problemelor de sănătate ale copilului, pregătind masa sau făcând curățenie, mi s-a părut a fi o altfel de formă de sustragere de la cotidian, dar preferam să aud și altă voce din cauza faptului că nu prea am ieșit din casă. Mă relaxa. Pe de altă parte nu voi face un obicei din a asculta cărțile, deoarece am impresia că îmi limitează imaginația.

·       Și totuși, cartea tipărită aduce toată relaxarea și nu pot renunța la ea pentru că mă odihnește și la propriu și la figurat. Mai mult, mă încadrează în poveste, chiar dacă la prima vedere nu sunt eu nici autorul, nici personajele. Are un fel minunat de-a mă purta prin locuri nemaivăzute și îmi crează sentimente noi. Prin ea, trăirile sunt cât se poate de reale și faptul că vocea mea (chiar și cea interioară) se aude atunci când o citesc, mă ajută să intru cu adevărat în firul poveștii.

 

Vor avea o viață lungă...

 

          Astăzi este și despre ea, despre Editura NICULESCU, editura copilăriei. Zic acestea pentru că atunci când spun NICULESCU, spun carte școlară, cărți de comentarii și teste, dicționare și ghiduri de conversație și călătorie, pe care le-am folosit și le voi folosi în continuare.

          De când au venit pe lume minunile noastre, cărți pentru noi cumpărăm mai rar. Mai degrabă împrumutăm de la biblioteci si de la cunoscuți. Cărțile pentru copii au devenit o oarecare prioritate și la Editura NICULESCU am pus ochii pe cele mai interesante cărți de cultură generală pentru minunile noastre.

          Totuși nu pot încheia acest articol fără să spun că, poate chiar să mă repet: voi continua să folosesc toate cele trei variante de cărți:

1.     Cartea tipărită, pentru că prin ea îmi văd toată viața și încă un infinit de vieți mai pot trăi;

2.     E-book, pentru că se întâmplă ca uneori să fie mai la îndemână;

3.     Audiobook, pentru că este nevoie să mai evadezi din rutină sau pentru că îți dă posibilitatea să faci mai multe lucruri și în același timp o voce nouă să îți țină companie. Aici, am o nouă cucerire care așteaptă să-și spună povestea.

Sursa foto: Editura NICULESCU 

Da, depinde noi cât suntem de deschiși să explorăm și să dăm șansa tehnologiei să ne facă viața mai ușoară, dar să nu uităm de tradiții de trecutul nostru – cartea tipărită.

Îmbrățișări și sănătate!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022

 

Comentarii