Treceți la conținutul principal

Suntem și noi părinți de prematur



    Astăzi 17 noiembrie, este marcată Ziua mondială a prematurității. Nu o spun cu bucuria cu care aș spune „La mulți ani!”, ci vreau să contribui cu povestea noastră la conștientizarea acestui fenomen.

    Demersul pentru marcarea acestei zile a început în anul 2010, prin inițiativa Fundației Europene pentru Îngrijirea Nou-născuților. A fost celebrată pentru prima dată în 2011. Prin celebrarea acestei zile se are în vedere creșterea conștientizării asupra riscurilor pe care le implică nașterea prematură. Scopul Zilei mondiale a prematurității este educarea mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la nașteri premature și determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităților cu aparatura necesară acestor copii.

    Suntem și noi părinți de prematur, unul luptător. La 13 Ianuarie 2021, am devenit părinți pentru a treia oară. Mult doritul nostru băiat. Născut la 35 de săptămâni, cu o greutate de 2735 g și 51 de cm, avea să se lupte pentru viață încă de la prima lui suflare. La câteva ore de la naștere aveam să aflăm că s-a născut cu o malformație a căilor superioare digestive (atrezie de esofag cu fistulă dublă) și că este în stare destul de gravă. Nu am știut din timpul sarcinii de aceste probleme, deci situația era destul de grea pentru că nici medicii nu se așteptau la complicații.

    Spitalul în care am născut nu avea dotările necesare pentru problema lui, așa că au început demersurile pentru transferul lui. A fost un drum anevoios, birocrația ne omoară.

    Prima operație are loc la o zi de la naștere, fără prea mare succes. Lipsea esofagul, iar plămânii îi erau plini cu lapte în urma încercărilor de hrănire din maternitate. Singura soluție de hrănire era montarea unei gastrostome, medicamentație și alimentație speciale, pentru a curăța plămânii. A fost intubat aproape trei luni și când speranțele deveneau din ce în ce mai mici, a ales viața. Atunci mi-am ținut puiul de om pentru prima dată în brațe, am plâns, de fericire.

    A fost atât de greu și gânduri negre nu ne dădeau pace. Cum să mă întorc eu acasă la ceilalți copii și la soț, fără el, fără mezinul familiei? Dar rugăciunile noastre și ale lor, ale familiei, ale prietenilor și chiar ale necunoscuților, au fost ascultate. Dumnezeu ne-a scos în cale oameni extraordinari și a lucrat prin mâinile lor așa cum numai El o poate face.

    Am ajuns și ziua mult visată, aceea în care Ioan-Alexandru, după un an și jumătate de hrănire printr-o gastrostomă, să poată fi un copil normal. Esofagul a fost reconstruit din propriul lui colon. Recuperarea a fost rapidă și la o săptămână de la operație putea mânca pe gură.

    Astăzi este un voinic! Mai avem multe de recuperat, dar ce a fost mai greu a trecut. A luptat și s-a ținut de viață cum nu am crezut vreodată că o făptură atât de mică și bolnavă o poate face. Și totuși el a fost mare pentru că foarte mulți prematuri cântăresc la naștere sub un kilogram.

    „Ziua Națională a Copilului Prematur din România poate fi marcată de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de organizațiile neguvernamentale prin organizarea de evenimente dedicate copiilor prematuri”, potrivit art. 2 al Legii 189/2020.

    Un copil prematur are aceleași drepturi ca și un copil născut la termen și perfect sănătos. Părinții de prematuri trebuie să știe că nu sunt singuri în lupta lor. Unul dintre ajutoarele lor este „ARNIS - asociație care are ca misiune îmbunătățirea sănătății nou-născuților îndelung spitalizați din România prin proiecte de prevenție, informare și educare a societății civile privind nașterea înainte de termen”.

    Dragi prematuri, vă suntem alături și sunt sigură că în fiecare an, ajutorul pentru voi va fi din ce în ce mai consistent, în așa fel încât să primiți la timp îngrijirile necesare. Sunteți speciali pentru că voi țineți lumea.

   Dragi părinți de prematuri, nu sunteți singuri. Ca voi au fost și vor mai fi. Rămâneți uniți și căutați să obțineți tot ce este mai bun pentru puii voștri. Iubiții, cântați-le și vegheați cât se poate de mult asupra lor; povestiți-le despre familia care îi așteaptă acasă, despre lumea și natura care ne înconjoară. Dați-le șansa să vă cunoască și rămâneți lângă ei atâta timp cât va fi nevoie.

    Cu drag, un tată și o mamă de prematur!

  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Și Daria urmează cursul firesc al vieții - final de grădiniță 2

   Atât de repede trec anii, atât de repede îmi cresc minunile. Doamne, mai oprește timpul, te rog!  Primul mare sfârșit din vița ta, dragă Daria, este aici. Și la fel cum am spus  în gândurile pentru Teodora , las aici doar ceea ce și-ar dori pentru tine, toți cei care te cunosc. Restul, este intimitatea familiei și a sufletului tău inocent.  Rămâi TU, rază de soare, dar puțin câte puțin mai puternică să devi în fiecare etapă a vieții. Inocența ta este o „boală incurabilă” pe care toți mi-aș dori să o avem.  Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ni te-a dăruit. Tu ești curcubeul familiei și ne dorim ca râsul tău să molipsească întrega lume atunci când ai ocazia să o cunoști.  Îți dorim tot binele din lume, ne rugăm pentru paza și ajutorul tău și să nu uiți că indiferent de momentele ce ne vor cotropi viața, te iubim infinit și nimic din ce faci sau spui nu poate micșora această iubire! Răbdarea și iubirea pentru toate să crească zilnic în inima ta și cur...

Excursiile în familie - ediția 2024 😁

   Sunt o fire optimistă, muncitoare și perseverentă, dar sunt om și salvarea mea vine de cele mai multe ori dintr-un somn lung și neîntrerupt, sau din ieșirile alături de ei, dragii mei dragi. Dar în aceste ieșiri vreau să fiu LENEȘĂ.🤣 Vreau să fiu răsfățată, servită și lăsată să lenevesc până mă dor oasele de la atâta leneveală. 😅 Glumesc!  Anul acesta ieșirile au început mai repede ca de obicei, profitând de liniștea dinaintea zarvei de sfârșit de an școlar. Vă readuc aminte că am mai publicat un articol pe această temă, iar  aici  aveți calea către el. 😊  Am ales să vizităm trei obiective turistice create de mâna omului în natură, dar care nu perturbă natura într-un mod violent, cred eu.  Înainte să vă expun obiectivele și ce anume ne-a plăcut sau nu la ele, vă las linkul către cazarea pe care am ales-o noi. Tot în mijlocul naturii. Un colț perfect de relaxare, cu gazde extrem de primitoare și prețuri accesibile.  Da, dacă ați deschis link...

Un 33 dominat de cuvântul ACUM

   Începând din anul 2022, am hotărât ca la fiecare aniversare, să fac ceva deosebit cu ziua mea sau ceva cu adevărat important nu doar pentru mine, cât pentru cei din jurul meu. Pentru acel an am hotărât să nu accept cadouri. Toate cadourile să se transforme în donații pentru un copil care mi-a marcat gândurile încă dinainte să rămân însărcinată cu al meu băiat.   În anul 2023, am scris un articol  cu 12 lecții învățate până la de 32 de ani. Lecțiile mele care, poate vor ajunge să fie lecții și pentru alții, în altă ordine și sigur în alte împrejurări. Am făcut o pauză destul de mare de la scris, recunosc. Dar a fost vitală pentru mine și pentru familia mea și știu că de acum pașii cei mai importanți sunt faptele.   Astăzi, la împlinirea vârstei de 33 de ani, totul pare mai special, are rost. De fapt, toți anii vieții unui om sunt speciali în felul lor, depinde mult de noi ce facem cu ei, cum îi trăim.  Se spune că numărul 33 duce către sfera spiritualităț...