Treceți la conținutul principal

Biblioteca copiilor

2022


     Astăzi a fost zi de curățenie în camera fetelor și clar am luat fiecare colțișor la rând. 

    Când am ajuns la bibliotecă, am descoperit că fetele au un număr destul de frumos de cărți (70) și mă gândesc că mai sunt în drum spre noi încă...nici nu mai știu câte🙈 și nu știu cum să le mai așez în bibliotecă. Cred că vine vremea să construim una doar pentru ele, pentru că momentan o împărțim pe a noastră.

  Totuși, până la noi modificări, am ales să organizez cărțile fetelor, pe câteva categorii, serii de autor sau cele mai citite, etc., ca să le fie mai la îndemână. Cele cu tematică de sezon, cum sun sunt cele de Crăciun, le-am "ascuns" oarecum.

    În capul listei avem familia de cărți de Cristina și Alex Donovici (incompletă), dar cu pași mici o întregim noi😉

   Apoi, urmează o serie minunată pentru cultura generală, Familia Regală a României, incompletă și aceasta dar nu disperăm.

   Urmează o serie cu suflet și pentru suflet. Cărți cu subiect creștin ortodox, pilde și povești cu tâlc.


    De-a lungul anilor, chiar dinainte să se nască fetele, am început să adun cărți pentru prințesele mele și curând voi începe și doar pentru prinț. Unele din ele le-am pus deoparte, chiar primele lor cărți fiind în limba germană și chiar dacă mai exersăm cuvinte și cântece în limba germană, am considerat că cititul poveștilor ar fi prea mult. Nu vreau să fac din copiii mei vorbitori excelenți de o limbă străină. Îi ajut să își formeze o bază, dar vreau să decidă ei care limbă străină le place mai mult și pe care își doresc să o perfecționeze. Până atunci, cultivăm cultura generală, imaginația și creativitatea, învățăm să facem diferența dintre bine și rău, învățăm să fim darnici și iubitori🥰

   Următoarele catalogări ale cărților din biblioteca copiilor noștri, sunt mai degrabă mini-serii sau aranjate pe edituri sau cărți care încă nu au perechi de același autor sau aceeași editură.


          



 Poate vi se pare ciudată alegerea categoriilor sau a faptului că seriile nu sunt complete. Ei bine, nu am avut o perspectivă anume după care am ales cum să cumpăr cărțile și nu am urmărit să fie mereu în părți care să se continue. Am ales cărțile în funcție de dorința fetelor, în funcție de anumite evenimente din viața noastră, în funcție de anumite împrejurări sau pur și simplu au fost primite cadou și dacă am avut norocul să nu se repete, să le placă și să le recitească la un moment dat, am decis să le păstrăm.












    Avem și cărți pe care le-am dăruit, pentru că vârsta recomandată era mult mai mare decât cea a fetelor și vocabularul era unul mult prea complex. Nu le pare rău! Din fire sunt copii care au instinctul de a dărui, mai ales după ce li se explică de ce, pentru cine și pentru ce?!

 Și pentru că între 21 și 24 Martie, la Bologna-Italia, are loc Târgul International de carte pentru Copii, pe grupul de Facebook și contul de Instagram, am lansat o provocare.

   Ideea mi-a venit în urma unei postări, în care am aflat că standul țării noastre este puțin cam sărac. Așadar, provocarea se numește "Târgul Internațional de carte pentru Copii din Casele românilor".

    La postările de pe rețele de socializare, în comentarii sau chiar la acest articol, mi-aș dori să văd poze cu colțul de lectură din casa, clasa, școala etc., copiilor români din țară și din străinătate. Poze în care să arătăm că avem autori și editori de carte pentru copii, foarte valoroși și prețuiți.

   De ce această provocare? Ca să le arătăm iubire și prețuire autorilor și editorilor români, ca să îmbogățim virtual, standul de carte românească de la Bologna.

 Poate, această provocare va ajunge și la urechile și ochii persoanelor potrivite și îmbunăm inima autorilor și editorilor români, care se prea poate să nu fi ajuns la acel stand, deși au cărți minunate și traduse în alte limbi. Să știe că sunt prețuiți în primul rând, în case, grădinițe, școli și apoi la târguri.

   Iar acum, pe scurt, noi, dedicăm cele patru zile de târg, autorilor, editorilor, pe care îi avem în biblioteca de acasă:
Ziua 1 - o dedicăm familiei Donovici, Alex Donovici și Cristinei Donovici🥰



Ziua 2 - o dedicăm doamnei Bianca Mereuță și Editurii Signatura. Și aici 
am descoperit cărți pentru sufletul nostru și mai mult de atât, proiectele doamnei Bianca Mereuță au completat rafturile multor biblioteci, cu adevărate comori.


Ziua 3 - o dedicăm tuturor editurilor de la care am achiziționat cărți pentru copii. Mulțumim: Univers Enciclopedic Junior, Curtea Veche Publishing, Editura Katartis, Editura RAO, Teora, Editura Nomina, Editura Nemira, Vlad și Cartea cu Genius, Galaxia Copiilor, Editura Panda, Editura Univers, Editura Bonifaciu, Editura Evanghelismos, Editura Renasterea, Editura Egumenița, Editura VIA, Lizuca educativ, MiniGrafic, Corint Junior, Didactica Publishing House, Atelierul de eroi, Editura Egmont, Litera Mica, Editura Arthur, Editura Kreativ ❤️



Ziua 4 - o dedicăm, tuturor autorilor de carte pentru copii. Fie ei clasici sau contemporani, le mulțumim pentru că și-au dedicat cariera celor mai mici cititori, le mulțumim pentru că au știut care este importanța lecturii în viața copiilor și le-au oferit și le vor oferi în continuare, șansa de a se dezvolta armonios!


Mulțumim!
     










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu mămica la povești - Episodul 3

„Ceea ce nu ne omoară, ne face mai puternici” Friedrich Nietzsche           „Zâna Scutecel” actuala „Zanana”... Așa este cunoscută Ana Ivan, cea de-a treia mămică a minusculului meu proiect deși, cu fiecare lună care trece și cu fiecare poveste pe care o primesc pe email, proiectul meu crește și eu cu el.      V ă mărturisesc că Ana, a fost inspirația mea pentru acest blog. M-am regăsit mereu în tot ceea ce scria și mai ales în... „ Viața cu 3 copii și scrisul ca terapie”.      „Sunt Ana (de câte ori mă prezint, în capul meu mereu răsună „ce nume simplu” așa cum cântă Tudor Chirilă într-una din melodiile sale), am 40 de ani, 3 copii, un soț și 2 căței.      Cam așa ne prezentăm la modul general atunci când povestim cuiva de noi, nu?      Dar dincolo de aceste lucruri pe care le am în jurul meu, sunt Ana, un suflet de copil care nu a crescut dincolo de 14 ani, care iubește viața, iubește să scrie de la 8 ani (de când scriam poezii și scenarii de film) și care abia după 35 de ani și-a gă

Cu mămica la povești - Episodul 4

  Din moment ce am devenit mamă de copil special, am ajuns să cunosc multe mame puternice și pe copiii lor luptători. Adevărate minuni pe acest pământ! Două dintre aceste minuni sunt Emilia și fiica ei Agnes, de care v-am mai povestit într-un  articol . Astăzi, vine să vă spună chiar ea povestea și sper să vă ofere și vouă, așa cum mi-a oferit mie, curaj și putere să luptați pentru visul vostru, dar mai ales pentru copilul/copiii voștri. „Îți mulțumesc mult, Ioana, pentru provocarea lansată. Mă simt onorată să răspund cu entuziasm solicitării tale. Să fii mamă de 3 copii și să aduci comunității un plus de valoare, e mare lucru.  Eu sunt Emilia, am 36 de ani, un copil special și un soț ( c-așa-i modelul ♥️♥️♥️), o familie numeroasă minunată și prieteni in multe colțuri ale lumii. De mică am fost atentă la relațiile interumane și extrem de sociabilă. La bază sunt învățătoare, apoi absolventă de Sociologie si un master pe dezvoltare comunitară. Pentru că învățarea nu e niciodată suficien

32 de ani și gândurile mele despre viață

Astăzi, este o zi specială. Se spune că femeile nu trebuie întrebate de vârstă, dar nici ele nu trebuie să o dezvăluie. Am fost de multe ori numită „copilul de 14 ani” chiar dacă eu aveam 20, „copilul cu copii”, „mamă foarte tânără”; nu m-au deranjat aceste afirmații.  Recunosc că în multe chestiuni de viață am fost o grăbită, probabil pentru că am vrut să demonstrez că pot.  Cui? Nici astăzi nu știu.  Mie? Probabil.  Remușcări pentru că m-am grăbit? Da!  Cu toate acestea nu m-am oprit. Am fost mereu persoana care a vrut mai mult de la ea, în primul rând. Dar și persoana care s-a încrezut mult în oamenii care nu au meritat. Am suferit și nu m-am vindecat total, încă. Dar am avut mereu o CREDINȚĂ aparte; iertarea și uitarea vin cu timpul. Nu mă mai grăbesc!  Am învățat că momentele trebuie savurate mai mult și sunt mult mai frumoase când sunt spontane. Pregătirea, programarea, nu se vor plia mereu pe momentul pe care îți dorești să îl trăiești.  Spontan este și acest articol. M-am trez